Solar Enerji Marketiniz
2000 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Menü

16.03.2022

Güneş Paneli ve Yenilenebilir Enerji Sistemleri Nedir?



GüneÅŸ paneli ve yenilenebilir enerji sistemleri, günümüzde popüler olan ve birçok firma tarafından tercih edilmeye baÅŸlanan enerji kaynaklarıdır. Bu sistemler, güneÅŸ enerjisini soÄŸurarak elektrik enerjisine çeviren birçok hücreyi de bünyelerinde barındırmaktadır. Bu nedenle elektrik fatura bedellerinden tasarruf etmek isteyen milyonlarca insan, güneÅŸ enerji panellerini tercih etmektedirler.
Ayrıca araÅŸtırmalar, yeryüzüne düÅŸen güneÅŸ ışığı enerji miktarının küresel anlamda kullanılan elektrik enerji miktarının tam 10 katı olduÄŸunu gözler önüne sermiÅŸtir. Bu nedenle insanoÄŸlu, güneÅŸten gelen muazzam ışınları kullanarak milyonlarca yıl yetecek kadar elektrik enerjisi üretebilmektedir.
GüneÅŸ paneli ve yenilenebilir enerji, üzerinde ışığı emmeye yarayan birçok solar enerji barındırmaktadır. Bu hücreler, kullandığı güneÅŸ panelinin ne kadar verimli ve kaliteli olduÄŸunu da belirlemektedir. Ayrıca kaliteli solar hücreler kullanılan güneÅŸ panelleri çok pahalı olurken standart güneÅŸ panelleri daha uygun fiyatlarla alıcı bulmaktadır.

GüneÅŸ Panellerinin Çalışma Sistemi Nasıldır?
GüneÅŸ paneli ve yenilenebilir enerji sistemleri, kaba tabirle silikon hücreleri, metal bir çerçeve, cam muhafaza bölümü ve doÄŸrusal akım – alternatif akım kablolarından oluÅŸmaktadır. Panellerde kullanılan silikon, güneÅŸ ışığını emmeye yarayan bir iletken olduÄŸu kadar aynı zamanda ametaldir. Işık, bir silikon hücresine temas ettikten sonra hücrelerin içerisinde yer alan elektronlar harekete geçerler ve elektrik akımın baÅŸlamasına neden olurlar. Bu akım, ‘’fotovoltaik etki’’ olarak bilinmektedir ve güneÅŸ paneli teknolojisinin de temelini oluÅŸturmaktadır.
Aslında güneÅŸ, güneÅŸ paneli ve yenilenebilir enerji sistemleri için nükleer reaktör olarak da düÅŸünülebilmektedir. Bu çerçevede güneÅŸten dünya semalarına dakikada yaklaşık 150milyon kilometre boyunca seyahat eden foton ışınları çarpar. Bu sayede güneÅŸ panelleri, devasa reaktörden aldığı fotonlar ile elektrik enerjisini üretebilmektedir.

GüneÅŸ Paneli ve Yenilenebilir Enerji Sistemleri Tam Olarak Ne Ä°ÅŸe Yaramaktadır?
GüneÅŸ panelleri, genel olarak güneÅŸten gelen ışığı elektrik enerjisine çevirerek ev ve iÅŸ yerlerindeki tüm cihazların sorunsuz çalışabilmeleri için kullanılmaktadır. GüneÅŸ enerji paneli ve yenilenebilir enerji sistemleri içerisinde yer alan hücreler, güneÅŸ ışığını çekerek bir doÄŸru akım iletimini baÅŸlatır. Kullanım alanı ve elde edilmek isteyen enerji çeÅŸidine göre paneller, birbirlerine seri veya paralel olarak baÄŸlanabilmektedir. Bu sayede yenilebilir enerji sistemleri, her alanda farklı ihtiyaçları karşılayabilecek bir duruma getirilir.

GüneÅŸ Paneli ÇeÅŸitleri Nelerdir?
GüneÅŸ paneli ve yenilenebilir enerji sistemleri, genel anlamda iki farklı hücre tipinde sınıflandırılmaktadır. Bunlardan ilki için polikristal solar hücre yapılı güneÅŸ panelleri örnek olarak gösterilirken diÄŸer sınıflandırma monokristal solar hücre yapılı güneÅŸ enerji panelleri olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde hem iÅŸlevsel hem de uygun fiyatlı olması nedeniyle polikristal hücre yapısına sahip yenilenebilir enerji sistemleri çok daha fazla tercih edilmektedir. Polikristal güneÅŸ panelleri, monokristal güneÅŸ panellerinin yanı sıra potada çekme prosesi uygulanmadığından sınıflandırma konusunda daha uygun maliyetli olarak bilinmektedir. Polikristal güneÅŸ panelleri üretilirken silikon ham haliyle eritilir ve kare hücre birimleri haline getirilir. Bu sayede polikristal güneÅŸ panelleri, üretim maliyeti bakımından daha zahmetsiz olduÄŸu için alıcılarına da uygun fiyatlarla sunulmaktadır. Ayrıca polikristal yenilenebilir enerji sistemleri, düÅŸük maliyetli bir yapıda olduÄŸu için çok daha fazla üretilirler. Fakat bu solar enerji çeÅŸidinin verimliliÄŸi, monokristal panellerle kıyaslandığında çok daha düÅŸük bir performans sergilemektedir. Polikristal güneÅŸ panellerinin verimliliÄŸi için genellikle 13 – 16 oranı verilebilmektedir. Yüksek dereceli silikonlardan yapılan ve bu nedenle yüksek verim saÄŸlayan güneÅŸ panellerine monokristal sistemler adı verilmektedir. Monokristal güneÅŸ panellerinin performans oranları genel olarak 15 – 20 arasında gösterilmektedir. Monokristal güneÅŸ sistemleri, polikristal sistemlerden çok daha verimli oldukları için uzay istasyonlarında ve ileri teknoloji ürünlerinde sıklıkla görülmektedir. Monokristal güneÅŸ sistemleri için söylenebilecek tek dezavantaj, kurulum ve yapım aÅŸamalarının çok pahalı olmasıdır.

GüneÅŸ Paneli Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?