Solar Enerji Marketiniz
2000 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Menü

29.09.2020

İnverter Çeşitleri Nelerdir?



Ä°nverter ÇeÅŸitleri Nelerdir?

Ä°nvertör cihazları, kullanım alanlarına göre iki grupta toplanabilmektedir. Ä°lk kullanım alanı DC akım enerjiyi, AC akım enerjiye çevirmek için kullanılmasıdır ve bunun için inverter çeÅŸitleri arasından herhangi birini tercih ederek ilgili iÅŸlemi yapabilirsiniz. DiÄŸer kullanım alanı ise üretilen AC akım enerjinin gerilimini ya da frekansını ayarlamak ÅŸeklinde gerçekleÅŸecektir. Bu amaç için de inverter çeÅŸitleri arasında dilediÄŸinizi kullanabilirsiniz.
Ä°lk etapta ikiye ayrılan inverter çeÅŸitleri; Åžebekenin olmadığı yerlerde kullanılan invertörler, daha çok depolama sistemlerinde kullanılan ürünlerdir. Bu tarz ürünler daha çok çiftlik evleri, yayla evleri, baz istasyonları gibi yerlerde kullanılmaktadır. Åžebekenin bulunduÄŸu alanlarda kullanılan invertörler ise, dönüÅŸtürülen enerjiyi ÅŸebekeye veren invertörlerdir.
Åžebekeye baÄŸlı sistemlerde kullanılan invertörler merkezi, dizi ve mikro inverter olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Merkezi invertörler büyük güç gerektiren santrallerde kullanılmaktadır. Dizi invertörler ise gerek saha çalışmalarında gerekse çatı alanlarında tercih edilen inverter çeÅŸitlerinden birisidir. Mikro invertörler ise küçük boyutlarda, panel arkasına monte edilen invertörlerdir. Özellikle parçalı bir ÅŸekilde gölgelenmenin çok olduÄŸu çatı sistemlerinde kullanılan bir üründür. Saha alanında kullanılması ise az da olsa geliÅŸmeye baÅŸlayan bir alandır ve bu alanda da kullanılmaktadır.

1) Modifiye Sinüs Ä°nverter

olarak inverter çeÅŸitleri arasında kendine yer bulan modifiye sinüs inverter ürünleri, kare dalga ÅŸeklinde çıkış vermektedir. Tam sinüs invertörlerde olduÄŸu gibi tam sinüs ÅŸeklinde çıkış vermezler. Bu nedenle çamaşır makinesi ya da buzdolabı gibi hassasiyet isteyen ürünlerde kullanılması çok tavsiye edilmemektedir. Fiyatları tam sinüs inverterlere göre daha uygun olsa da hassas ürünlerde kullanılmaması nedeniyle çok da tercih edilmemektedir.
GüneÅŸ enerjisi alanında da kullanılabilen modifiye sinüs inverterler, güneÅŸten gelecek olan enerjiyi elektrik enerjisine dönüÅŸtüren ürünlere verilen addır. Elektrik akımının ulaÅŸamadığı mahallelerde, iÅŸ yerlerinde ya da konutlarda gerekli olan enerjiyi de bu yöntemle saÄŸlayabilmektedir. Ä°nverter çeÅŸitleri arasında yer alan bu ürün, istediÄŸiniz enerjiyi size saÄŸlayacaktır. GüneÅŸ paneli sistemlerinde ise tercih edilen ilk inverter çeÅŸitlerinden birisidir. Bu anlamda daha güvenli ve verimli bir ÅŸekilde sisteminizin çalışmasını saÄŸlayabilmektedir.

2) Tam Sinüs Ä°nverter

Bu inverter çeÅŸidi ise tam sinüs dalga çıkışı vermektedir. ÖrneÄŸin evlerde kullanılan ÅŸebeke elektriÄŸi tam sinüstür. Kullanılan bazı hassas cihazlarda da tam sinüs inverter kullanılmaktadır. Åžebeke elektriÄŸi ile aynı doÄŸrultuda dalga ürettiÄŸi için cihazlar açısından güvenilir olmaktadır. Bu nedenle eÄŸer güneÅŸten elde edeceÄŸiniz elektrik enerjisini hassas cihazlar üzerinde kullanacaksanız, tam sinüs inverter kullanmanız tavsiye edilmektedir. Bunun haricinde maliyet olarak modifiye sinüs iverterlere göre biraz daha pahalı olsa da, saÄŸlamış olduÄŸu avantajlar daha fazladır. Bu nedenle özellikle evlerde kullanım için önemli bir araç olmaktadır. 

3) Akıllı İnverter

Solar kullanıma uygun olarak tasarlanmış, ÅŸarj devresi kendi içerisinde yer alan invertörlerdir. Bu invertörlerin avantajları arasında uygulama kolaylığı, bakım kolaylığı, yedek parça bulunabilirliÄŸi açısından önemli olması, ÅŸarj ve tüketim seçeneklerinin mevcut olması gibi özellikler sayılabilir. Bu ürün, modifiye sinüs inverter ya da tam sinüs inverterlere göre daha temiz ve saÄŸlıklı bir enerji üretmektedir. Elektronik cihazlara uyumluluÄŸu açısından da önemlidir.

4) MPPT Ä°nverter

Ä°nverter çeÅŸitleri arasında ÅŸebeke destek özelliÄŸi, aküden ya da güneÅŸten elde edilebilir olması sebebiyle ÅŸebekeden hiç enerji almamak üzerine tasarlanmıştır. Bunun haricinde güneÅŸ panellerinden elde edilen enerji ya da akülerde yer alan enerji belli bir seviyenin altına düÅŸerse, bu inverter devreye girerek ÅŸebekeden belirli bir miktarda enerji çekmektedir. Bu da kesinti yaÅŸama ihtimalinizi en düÅŸük düzeylere çekecektir.

5) Mikro Ä°nverter

Daha çok sanayi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 380 V enerji verebilen invertör modellerine göre paralel baÄŸlanarak verimi arttırmayı amaçlayan inverter çeÅŸitleri arasında yer almaktadır. Bu inverterler daha çok paralel baÄŸlanarak verimi arttırmayı amaçlar ve bu ÅŸekilde kullanılırlar.

Tercih edeceÄŸiniz inverter çeÅŸidini iyice araÅŸtırıp ona göre karar vermeniz tavsiye edilmektedir. Kuracağınız güneÅŸ paneli sistemine en uygun invertörü bulabilmek için araÅŸtırma aÅŸamasını detaylı bir ÅŸekilde tutmanız önemlidir. Bunu yaptığınız takdirde vereceÄŸiniz karar da daha saÄŸlıklı olacaktır.