10.09.2020
Güneş Enerji Sistemi İle Tarımsal Sulama
GüneÅŸ Enerji Sistemi Ä°le Tarımsal Sulama
GüneÅŸ paneli sayesinde kurulan güneÅŸ enerji sistemi ile tarımsal sulama, tek iÅŸlemde birden fazla iÅŸ yapmanın önemli göstergelerinden birisi olmaktadır. Damla sulama ünitesi nedeniyle hem tarlada sulama amaçlı kullanım yapabilirsiniz, aynı zamanda sudan da tasarruf ederek çok daha verimli bir kullanım sergileyebilirsiniz. GüneÅŸ enerjisi ile kurduÄŸunuz sistem sayesinde kendi enerjinizi kendiniz üretebilirsiniz.
GüneÅŸ Paneli Ä°le Tarımsal Sulama Nasıl Yapılır?
Damla sulama prensibi sayesinde yetiÅŸtirdiÄŸiniz bitki için gerekli olan su direkt olarak bitkinin köklerine ulaÅŸtırılacaktır. Bu sayede suyun, atmosfer ısısı ile beraber buharlaÅŸmasının önüne geçilmiÅŸ olur. Dolayısıyla suyun az bulunduÄŸu bölgelerde de verimli bir ÅŸekilde sulama yapabilirsiniz. Sulamanın insan gücü ile yapıldığı yerlerde damla sulama prensibi, oldukça faydalı ve verimli bir iÅŸlem olarak görülmektedir. GüneÅŸ paneli sayesinde elektrik enerjisini de kendiniz üreterek sistemi rahat bir ÅŸekilde kullanabilirsiniz. GüneÅŸ enerjisi ile çalışan sulama sistemleri, diÄŸer jeneratörlere göre daha düÅŸük maliyetli ve verimlilik açısından da yüksek boyutlardadır. Uzun ömürlü olarak çeÅŸitlenen bu sistemler, kurak mevsimlerde de tarımsal üretim gerçekleÅŸtirmenizi saÄŸlamaktadır. Bu sistemler, fotovoltaik kurulum sayesinde pompa vasıtasıyla rezervuara su pompalama sistemi ile çalışmaktadır. Sonrasında ise yer çekiminin etkisine baÄŸlı olarak çeÅŸitli basınç düzeyleri ile orantılı olarak su dağıtım iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilmektedir. Sistemin büyüklüÄŸü ve geniÅŸliÄŸi, buharlaÅŸma oranına göre ve kapasiteye göre belirlenmektedir.
GüneÅŸ enerjili damla üretim sistemleri, düÅŸük maliyetli ve uzun ömürlü bir yapıya sahip olarak tasarlanır. Ek bir batarya sistemi gerekmez ve bu da maliyeti düÅŸürmektedir. GüneÅŸ ışığının yüksek olduÄŸu bölgelerde, kurak olan bölgelerde verimli bir ÅŸekilde kullanılabilmektedir. GüneÅŸ enerjisi ile çalışan su pompalama sistemleri, verimli bir ÅŸekilde kullanılır. GüneÅŸ paneli sayesinde elektrik enerjisi üretilir ve bu enerji ile birlikte sistem çalışır düzeye gelmektedir. Kırsal bölgelerde ve kurak geçen bölgelerde güneÅŸ paneli yardımı ile çalıştırılan bu sistem, oldukça verimli bir hâl almaktadır.
GüneÅŸ Enerji Sistemi Ä°le Tarımsal Sulama Hangi Amaçlar Ä°çin Kullanılır?
Solar sistemli su pompalama araçları, pek çok tarımsal amaca yönelik olarak kullanılabilmektedir. ÖrneÄŸin Güney Afrika, Amerika, Avustralya’da yer alan besiciler, kablolama iÅŸlemlerinin zor ve maliyetli olduÄŸu arazilerde, güneÅŸ paneli ile çalışan bu sistemi hayvanların su ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak kullanmaktadır. Kolayca taşınabilir ve maliyetinin düÅŸük olması, ön plana çıkaran özellikler arasındadır. Aynı zamanda seralarda, küçük çiftliklerde, bahçelerde yine sulama aracı olarak, su temini için son derece kullanışlı olan bir sistemdir. Bu nedenle güneÅŸ paneli ile çalışan tarımsal sulama sistemi, bu amaçlar doÄŸrultusunda kullanılabilmektedir.
Bu sistemde kullanılan ve yer alan pompalar, genel olarak normal dalgıç pompalama sistemi olarak ifade edilir. Ancak diÄŸer dalgıç pompalarından farkları ise motoru için gereken enerjinin, güneÅŸ panelinin üretmiÅŸ olduÄŸu DC akım enerjiden saÄŸlıyor olmasıdır. Dolayısıyla bu pompalar doÄŸru akım ile çalışıyor diyebiliriz. AC akım pompaları kullanmak için ek olarak invertör kullanmak gerekecektir. Ä°nvertör ise DC akımı AC akıma çevirmek için gerekli olan bir cihazdır. GüneÅŸ panelinden DC akım enerji elde edildiÄŸi için her daim DC akım ile çalışan dalgıç pompalarını kullanmak daha avantajlı olmaktadır.
GüneÅŸ Enerji Sistemi Ä°le Tarımsal Sulamada Sistem Hangi Parçalardan OluÅŸmaktadır?
Solar su pompalama prensibine dayalı sistemler genel olarak dört ana parçadan oluÅŸmaktadır. Depolama ünitesi (akü), solar güneÅŸ paneli, pompa ve pompa kontrol ünitesi. Sistem gereken su miktarının derinlik deÄŸerlerine baÄŸlı olarak kurulmaktadır. Pompa, enerji ihtiyacınıgüneÅŸ paneli sistemindenelde etmekte ve karşılamaktadır. Kullanılacak güneÅŸ paneli sayısı, ihtiyaç doÄŸrultusunda gerekli olan güce göre belirlenecektir. Havanın kapalı olduÄŸu dönemlerde ise, sistem çalışmaya devam eder ancak, çekilecek olan su verimi azalış gösterecektir. Bu nedenle de iki farklı ÅŸekilde depolama yapılarak bu sorunun üstesinden gelinebilmektedir. En ekonomik ÅŸekilde su deposunu ayarlamak, elde edilecek sonucu en verimli hale getirecektir. Yani bir su deposu yaparak bu sorunun da üstesinden gelebilirsiniz. Bu depo, kapalı havalarda ya da geceleri su ihtiyacınızı karşılayacak ÅŸekilde tasarlanmalıdır. DiÄŸer alternatif ise güneÅŸten elde ettiÄŸiniz enerjiyi aküler yardımıyla depolamak olacaktır. Bu sayede enerji sürekliliÄŸini saÄŸlayabilir ve çok daha verimli bir kullanım elde edebilirsiniz.