Solar Enerji Marketiniz
1500 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Menü

18.10.2021

Güneş Enerjisi Paneli Kullanım Alanları



GüneÅŸ Enerjisi Paneli Kullanım Alanları

Enerji ihtiyacı, geliÅŸen teknoloji ile birlikte her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle yenilebilir enerji kaynaklarının deÄŸeri de gün yüzüne çıkmaktadır. Bu kaynaklardan birisi de, güneÅŸ enerjisidir. GüneÅŸ enerjisi, güneÅŸ enerjisi paneli kullanımı sayesinde üretilebilir ve depolanabilir. GüneÅŸ enerjisi kullanım alanları ise günümüzde oldukça geniÅŸ sahalara yayılmıştır. Gelin güneÅŸ paneli kullanım alanları konusuna örneklerle göz atalım.

GüneÅŸ Enerjisi Nedir?

GüneÅŸ enerjisi, güneÅŸ ışınlarının güneÅŸ panelleri tarafından toplanarak enerji haline getirilmesini ifade eden bir kavramdır. GüneÅŸ enerjisi, yenilebilir ve ucuz bir enerji türüdür. Bu nedenle doÄŸa dostu ve uzun vadede verimli olmasıyla bilinmektedir. Sanayi ve evsel amaçlı kullanım ile güneÅŸ enerjisinden faydalanmak mümkündür. Elbette devletler de yenilebilir enerjinin yaygınlaÅŸması amacıyla güneÅŸ enerjisinden güç almaktadır. Ülkemizde ise GüneydoÄŸu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde güneÅŸ enerjisinden yüksek verim elde edilmektedir.

GüneÅŸ Enerjisi Avantajları Nelerdir?

GüneÅŸ enerjisinden faydalanmak, pek çok avantajı da beraberinde getirmektedir. GüneÅŸ enerjisi kullanmanın avantajlarına bir göz atalım:
 
GüneÅŸ enerjisi, yıllar içerisinde kendini amorti ederek ücretsiz enerji kaynağı elde etmenizi saÄŸlar. Bu nedenle evlerde ve aynı zamanda sanayi alanlarında güneÅŸ enerjisinden faydalanılmaktadır. Gelin bir de güneÅŸ enerjisi paneli kullanım alanları hakkındaki detaylara göz atalım.

GüneÅŸ Enerji Paneli Nerelerde Kullanılır?

GüneÅŸ enerjisi, tarım sektöründen uzay teknolojilerine kadar pek çok alanda kullanılabilir. Bu nedenle güneÅŸ enerjisi paneli kullanım alanları da oldukça geniÅŸtir. BaÅŸlıklar halinde bu alanlara ve neden bu alanlarda kullanıldığına göz atalım.

Ev Tipi GüneÅŸ Paneli

Ev tipi güneÅŸ paneli, güneÅŸ paneli kullanım alanları arasında baÅŸta yer almaktadır. Hesaplanan tüketime ve verime göre, güneÅŸ paneli kurulumunda net bir tespit yapılabilir. Bu sayede aÅŸağıdaki avantajlara sahip olabilirsiniz:
 
GüneÅŸ enerji paneli kullanımı, ortalama 7 yıllık amortisman süresine sahiptir. Bunun yanı sıra güneÅŸ paneli genel olarak 25 yıl performans garantisine sahiptir. Ortalama olarak güneÅŸ enerjisi paneli ömrü ise 50 yıldır. Bu nedenle uzun vadede sınırsız ve ücretsiz bir enerji kaynağına sahip olabilirsiniz.

Endüstriyel GüneÅŸ Paneli

Endüstriyel güneÅŸ paneli, özellikle fabrika ve tesis gibi yerlerde ihtiyaç duyulan güneÅŸ paneli türüdür. Bu tip güneÅŸ panellerinin ortak özelliÄŸi, yüksek enerji üretme ve depolama deÄŸerine sahip olmasıdır. Bu nedenle fabrikalarda, soÄŸuk hava depolarında, otellerde, AVM’lerde ve hastanelerde güneÅŸ enerjisi paneli kullanılmaktadır. Ek olarak güneÅŸ enerji paneli kullanım alanları arasında ÅŸu tür alanları örnek gösterebiliriz:
 
GüneÅŸ Enerjisi Paneli Nerelerde Kullanılır?

GüneÅŸ paneli kullanım alanları arasında, farklı tür cihazlar ve eÅŸyalar da yer almaktadır. En bilindik örneÄŸi, hesap makineleridir. Bunun yanı sıra, uzay istasyonlarında da güç kaynağı olarak güneÅŸ paneli kullanılmaktadır. Günümüzde ise dünyada üretilen enerjinin %2’si, güneÅŸ enerjisinden elde edilmektedir. Peki güneÅŸ enerji paneli kullanım alanları bunlarla sınırlı mıdır? Elbette hayır. GüneÅŸ enerjisi paneli kullanım alanları, enerji ihtiyacı olan her yerde kullanılabilir. ÖrneÄŸin yüzer güneÅŸ tarlası (floatovoltaics) ve agrivoltaics sistemlerinden bahsedebiliriz.

Agricoltaics, güneÅŸ enerjisi ile tarımsal ürünlerin aynı arazi üzerinde üretilmesini amaçlayan bir sistemdir. Bu sistemde, tarım mahsullerine eriÅŸim engellemeyecek yükseklikte güneÅŸ panelleri kurulur. Böylece aynı arazide hem tarım yapılır hem de güneÅŸ enerjisi üretimi saÄŸlanır. Aynı mantık ile yüzer güneÅŸ tarlası da oluÅŸturulabilir. Bu sistemde ise güneÅŸ panelleri, su üzerine kurulur ve daha verimli bir sonuç ortaya çıkar.

Ev tipi güneÅŸ enerji panelleri, genel olarak tavana monte edilmektedir. Ancak zemine ya da direÄŸe de monte edilmektedir. Sanayi alanında ise güneÅŸ panelleri çatıya monte edilmektedir. Bu sayede maksimum verim alınmaktadır. GüneÅŸ enerjisi, gücünü atmosfer dışındaki ışınımdan elde ettiÄŸi için verim açısından dalgalanma yaÅŸamaz. Bu nedenle yıl içerisinde güneÅŸ enerjisi veriminde ani dalgalanmalar söz konusu deÄŸildir. GörüldüÄŸü üzere güneÅŸ enerjisi, geleceÄŸe yatırım yapmak isteyenler için harika bir fırsattır.