15.11.2021
Güneş Paneli Nasıl Bağlanır? Neler Gereklidir?
Güneş paneli sistemi, günümüzde güneşten elektrik enerjisi elde etmek isteyenler için araştırılmaktadır. Elbette bu araştırmalar sonucunda farklı sorular da sorulmaktadır. Bu sorulardan birisi de; “Güneş paneli nasıl bağlanır?” sorusudur. Gelin, solar panel nasıl bağlanır ve hangi aparatlar gereklidir bunlara örnek bir senaryo üzerinden göz atalım.
Güneş Paneli Bağlama İşlemleri
Satın aldığınız güneş paneli sistemi paketi, aşağıdaki gibi ekipmanlardan oluşmaktadır:
- Güneş paneli
- Akü
- Şarj kontrol cihazı
- İnverter
- Konnektör
- Solar kablolar
- Bağlantı aparatları
Yukarıdaki malzemelerle, 1 adet 150 W güneş paneli, 1 adet 100 Ah jel akü, 20 Ah şarj kontrol cihazı, 300W akıllı inverter, 20 metre solar kablo (kırmızı ve siyah 4 ya da 6 mm), 3’lü brach ve 1 çift MC4 konnektör (dişi ve erkek soket) ile alüminyum bağlantı aparatı seçelim. Bu seçimler üzerinden, solar panel sistemi kurulumu yapalım.
Not: Yukarıda verdiğimiz değerler, ihtiyaca göre değişebilir. Fikir vermesi açısından belirtilmiştir.
Solar Panel Kurulum İşlemleri
Gelelim kurulum işlemlerine. İlk olarak, solar panelleri güneye bakacak şekilde yerleştirin. Bu sayede tam verim elde edebilirsiniz. Çatıya ya da yere monte edebileceğiniz bu panelleri, mutlaka sağlam bir şekilde monte etmeniz gerekir. Bu nedenle sac çatıya monte edecekseniz, panellerin demir iskelete geldiğini kontrol edin. Zira sağlam bir kısma vidalama yapmazsanız, ileri süreçte zorluk yaşayabilirsiniz.
Güneş panellerini yerleştirdikten sonra, panelin arkasından 2 adet kablolu MC4 ucundan şarj cihazına kadar 2 adet solar kablo çekin. Ancak bu kabloları bağlamayın, zira ilk etapta akü bağlantısı yapılmalıdır. Ayrıca bu kablolar mutlaka farklı renge sahip olmalıdır. Bu sayede artı ve eksi uçları karıştırmamış olursunuz. Bu durum çok önemlidir.
Yukarıdaki işlemin ardından, akü bağlantısı işlemine geçiyoruz. Şarj kontrol cihazın üzerinde akü bağlantısı için belirlenmiş olan kısımdan solar kablo ile akünün artı kutbuna (kırmızı kablo ile) bağlama işlemini yapın. Eksi kutbuna da siyah kablo ile aynı şekilde bağlantı yapın. Bağlantıları mutlaka sıkı bir şekilde yapalım. Aksi halde gevşek bir bağlantı ısınma sorununa neden olur. Akü kutup başları vidalı yapıya sahiptir. Bu nedenle bağlantı yaparken, kabloların ucuna skp sıkmalı kablo pabucu takalım. Bu sayede sıkı bir bağlantı olacaktır.
Bu işlemden sonra, regülatör ile panel bağlantısı gerçekleştirin. Bunun için akü ve regülatör bağlantısından sonra, güneş paneli ile bağlantısını gerçekleştirin.
İnverter kısmına gelelim. İnverterin artı ve eksi ucu bulunur. Bunlar genelde artı=kırmızı ve eksi=siyah şeklindedir. Akünün önce artı ve sonra eski kutuplarını bağlayın. Ters bağlantı yapmamaya dikkat edin, inverter zarar görebilir.
Yukarıdaki işlemle sayesinde, güneş panelini bağlamış olursunuz. Elbette sistemin büyüklüğüne göre süreç uzayabilmektedir.
Solar Panelleri Bir Arada Bağlama
Solar panelleri birbirine bağlayarak, kapasite artırımına gidebilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer almaktadır. Bunlar:
- Solar panelin türü
- Şarj regülatörü, akü ve inverter gibi diğer sistem bileşenleri ve
- Üretmek istenen elektrik miktarıdır.
Güneş panelleri, seri veya paralel olarak birbirlerine bağlanabilir. Yüksek verim almak isteyenler, paralel olarak bağlayabilir. Daha yüksek voltaj değeri almak isteyenler ise seri bağlama yapabilirler. Elbette bu noktada da dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Voltaj ve akım değerleri farklı güneş panelleri, verimsiz bir sistem üretmenize neden olabilir. Mesela 4 panelden birinin voltaj değeri diğerlerine göre daha düşükse, seri bağlamada en düşük voltaj değerine sahip panelin performansı geçerlidir. Bu nedenle, farklı akım derecesine sahip panelleri paralel olarak bağlayabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz durumlar, farklı model ya da farklı marka güneş panellerinin bir arada kullanımı hususunda geçerlidir. Eğer eskiden kalma bir solar panel varsa ve atmak istemiyorsanız, mutlaka diğer paneller ile benzer akım değerine sahip olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca bu tarz durumlarda mutlaka şu tavsiyelere dikkat edin:
- Aynı değerlere sahip paneller kullanın.
- Eğer farklı değerlere sahip panelleri bağlayacaksanız, benzer gerilimi ve akım değeri olanları seçerek bağlama yapın.
Yukarıdaki tavsiyelere göz atarak, farklı değerdeki solar panelleri bağlamaktan kaçının. Aksi durumda, ciddi bir güç kaybı söz konusu olabilir.