Solar Enerji Marketiniz
1500 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Menü

15.11.2021

Güneş Paneli Nasıl Bağlanır? Neler Gereklidir?



GüneÅŸ paneli sistemi, günümüzde güneÅŸten elektrik enerjisi elde etmek isteyenler için araÅŸtırılmaktadır. Elbette bu araÅŸtırmalar sonucunda farklı sorular da sorulmaktadır. Bu sorulardan birisi de; “GüneÅŸ paneli nasıl baÄŸlanır?” sorusudur. Gelin, solar panel nasıl baÄŸlanır ve hangi aparatlar gereklidir bunlara örnek bir senaryo üzerinden göz atalım.
 
GüneÅŸ Paneli BaÄŸlama Ä°ÅŸlemleri

Satın aldığınız güneÅŸ paneli sistemi paketi, aÅŸağıdaki gibi ekipmanlardan oluÅŸmaktadır:
 
Yukarıdaki malzemelerle, 1 adet 150 W güneÅŸ paneli, 1 adet 100 Ah jel akü, 20 Ah ÅŸarj kontrol cihazı, 300W akıllı inverter, 20 metre solar kablo (kırmızı ve siyah 4 ya da 6 mm), 3’lü brach ve 1 çift MC4 konnektör (diÅŸi ve erkek soket) ile alüminyum baÄŸlantı aparatı seçelim. Bu seçimler üzerinden, solar panel sistemi kurulumu yapalım.

Not: Yukarıda verdiÄŸimiz deÄŸerler, ihtiyaca göre deÄŸiÅŸebilir. Fikir vermesi açısından belirtilmiÅŸtir.
 
Solar Panel Kurulum Ä°ÅŸlemleri

Gelelim kurulum iÅŸlemlerine. Ä°lk olarak, solar panelleri güneye bakacak ÅŸekilde yerleÅŸtirin. Bu sayede tam verim elde edebilirsiniz. Çatıya ya da yere monte edebileceÄŸiniz bu panelleri, mutlaka saÄŸlam bir ÅŸekilde monte etmeniz gerekir. Bu nedenle sac çatıya monte edecekseniz, panellerin demir iskelete geldiÄŸini kontrol edin. Zira saÄŸlam bir kısma vidalama yapmazsanız, ileri süreçte zorluk yaÅŸayabilirsiniz.

GüneÅŸ panellerini yerleÅŸtirdikten sonra, panelin arkasından 2 adet kablolu MC4 ucundan ÅŸarj cihazına kadar 2 adet solar kablo çekin. Ancak bu kabloları baÄŸlamayın, zira ilk etapta akü baÄŸlantısı yapılmalıdır. Ayrıca bu kablolar mutlaka farklı renge sahip olmalıdır. Bu sayede artı ve eksi uçları karıştırmamış olursunuz. Bu durum çok önemlidir.

Yukarıdaki iÅŸlemin ardından, akü baÄŸlantısı iÅŸlemine geçiyoruz. Åžarj kontrol cihazın üzerinde akü baÄŸlantısı için belirlenmiÅŸ olan kısımdan solar kablo ile akünün artı kutbuna (kırmızı kablo ile) baÄŸlama iÅŸlemini yapın. Eksi kutbuna da siyah kablo ile aynı ÅŸekilde baÄŸlantı yapın. BaÄŸlantıları mutlaka sıkı bir ÅŸekilde yapalım. Aksi halde gevÅŸek bir baÄŸlantı ısınma sorununa neden olur. Akü kutup baÅŸları vidalı yapıya sahiptir. Bu nedenle baÄŸlantı yaparken, kabloların ucuna skp sıkmalı kablo pabucu takalım. Bu sayede sıkı bir baÄŸlantı olacaktır.

Bu iÅŸlemden sonra, regülatör ile panel baÄŸlantısı gerçekleÅŸtirin. Bunun için akü ve regülatör baÄŸlantısından sonra, güneÅŸ paneli ile baÄŸlantısını gerçekleÅŸtirin.

Ä°nverter kısmına gelelim. Ä°nverterin artı ve eksi ucu bulunur. Bunlar genelde artı=kırmızı ve eksi=siyah ÅŸeklindedir. Akünün önce artı ve sonra eski kutuplarını baÄŸlayın. Ters baÄŸlantı yapmamaya dikkat edin, inverter zarar görebilir.
Yukarıdaki iÅŸlemle sayesinde, güneÅŸ panelini baÄŸlamış olursunuz. Elbette sistemin büyüklüÄŸüne göre süreç uzayabilmektedir.
 
​​​​​​​Solar Panelleri Bir Arada Bağlama

Solar panelleri birbirine bağlayarak, kapasite artırımına gidebilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer almaktadır. Bunlar:
 
GüneÅŸ panelleri, seri veya paralel olarak birbirlerine baÄŸlanabilir. Yüksek verim almak isteyenler, paralel olarak baÄŸlayabilir. Daha yüksek voltaj deÄŸeri almak isteyenler ise seri baÄŸlama yapabilirler. Elbette bu noktada da dikkat edilmesi gereken ÅŸeyler vardır. Voltaj ve akım deÄŸerleri farklı güneÅŸ panelleri, verimsiz bir sistem üretmenize neden olabilir. Mesela 4 panelden birinin voltaj deÄŸeri diÄŸerlerine göre daha düÅŸükse, seri baÄŸlamada en düÅŸük voltaj deÄŸerine sahip panelin performansı geçerlidir. Bu nedenle, farklı akım derecesine sahip panelleri paralel olarak baÄŸlayabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiÄŸimiz durumlar, farklı model ya da farklı marka güneÅŸ panellerinin bir arada kullanımı hususunda geçerlidir. EÄŸer eskiden kalma bir solar panel varsa ve atmak istemiyorsanız, mutlaka diÄŸer paneller ile benzer akım deÄŸerine sahip olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca bu tarz durumlarda mutlaka ÅŸu tavsiyelere dikkat edin:
 
Yukarıdaki tavsiyelere göz atarak, farklı deÄŸerdeki solar panelleri baÄŸlamaktan kaçının. Aksi durumda, ciddi bir güç kaybı söz konusu olabilir.