16.11.2021
Güneş Paneli Nasıl Çalışır?
GüneÅŸ enerjisi, yenilebilir enerji kaynaklarından birisi olması nedeniyle pek çok projede kullanılmaktadır. Bunlardan birisi de, ev tipi GES kullanımıdır. Bu nedenle en çok merak edilen sorulardan birisi de, güneÅŸ panelinin çalışma prensibine iliÅŸkindir. Peki, güneÅŸ paneli nasıl çalışır? Nasıl elektrik üretir? Merak ettiÄŸiniz sorulara baÅŸlıklar halinde cevap verelim.
GüneÅŸ Paneli Nedir?
Solar panel olarak da bilinen güneÅŸ paneli, yüzeyinde solar hücreler bulunan bir enerji kaynağıdır. Yüzeyindeki bu solar paneller, güneÅŸ enerjisini soÄŸurur ve elektriÄŸe çevirir (fotovoltaik). Ek olarak güneÅŸ paneli, ışıl güneÅŸ sistemleri olarak su ısıtma amacıyla da kullanılmaktadır. Bu sayede, ihtiyaç duyulan elektrik üretilir ve elektrikle çalışan aletler için gerekli kaynak saÄŸlanmış olunur.
GüneÅŸ Paneli Nerelerde Kullanılır?
GüneÅŸ enerjisi kullanım alanları, üç temel baÅŸlıkta incelenebilir: Evsel, ticari ve arazide güneÅŸ enerjisi kullanımı. Bu nedenle güneÅŸ paneli ihtiyacı da, çeÅŸitli amaçlar doÄŸrultusunda deÄŸiÅŸmektedir. ÖrneÄŸin, bir evin ortalama enerji ihtiyacı için birkaç adet güneÅŸ paneli gerekirken, tarımsal sulama yapmak için çok daha yüksek sayıda güneÅŸ paneli gerekebilir. Bu durum tamamen elektrik ihtiyacı ile alakalıdır. GüneÅŸ enerjisi ise, elektrik ihtiyacını karşılama konusunda en temiz ve en kullanışlı yöntemlerden birisidir.
GüneÅŸ Paneli Nasıl Elektrik Üretir?
GüneÅŸ panelleri üzerinde yer alan malzemelerden birisi, silikondur. Silikon, bilgisayar gibi ürünlerde de ihtiyaç duyulan ve iletken özelliÄŸe sahip bir ametaldir. Bu silikon hücreler, güneÅŸ panelleri üzerinde metal çerçeve içerisinde yer almaktadır. GüneÅŸten gelen ışık, bu silikon hücrelere çarpar ve bu sayede elektriÄŸe dönüÅŸür. Bu etkiye ise fotovoltaik etki adı verilmektedir. Bu enerji, elektrik akımını aktarmaya yarayan doÄŸrusal akım ve alternatif akım kablolarından geçer. Bu sayede üretilen elektrik (elektronlar), kablolar ile invertöre akar. Ä°nvertör, doÄŸrusal akımı alternatif akıma çevirir. Bu sayede AC gücü üretilir ve bu güç, elektrikli aletleri çalıştırmaya yarar.
Yukarıdaki çalışma prensibinden de anlaşılacağı üzere, silikon hücrelere çarpan fotonlar elektriÄŸe dönüÅŸür ve çeviriciye ulaÅŸarak kullanılabilir olur. Ancak bu iÅŸlemin öncesinde fotonlar, GüneÅŸ yüzeyinden dünyaya ulaÅŸana kadar 150 milyon kilometre yol kateder. Dahası, güneÅŸ merkezinden güneÅŸ yüzeyine çıkabilmek adına yaklaşık 30 bin yıl boyunca hareket ederler. Yani elde ettiÄŸiniz elektrik, aslında binlerce yılın ve milyonlarca kilometrelik seyahatin bir sonucudur.
GüneÅŸ Paneli Çalışma Prensibi
Eğer yukarıdaki anlatım size karmaşık geldiyse, bir de maddeler halinde daha sade bir şekilde anlatalım. Bu sayede aklınızda bir fikir oluşabilir:
- GüneÅŸ, ısı ve ışık kaynağıdır. Çünkü hidrojen gazını helyuma çevirerek nükleer füzyonu tetiklemektedir. Bu sayede ortaya ışık çıkar. Bu ışık, bir yol katederek dünyaya ulaşır.
- Dünyaya ulaÅŸan fotonlar, güneÅŸ paneline çarpar. Fotovoltaik hücreler, bu fotonları yakalar.
- GüneÅŸ ışınlarının silikon hücreler ile etkileÅŸime geçmesi, elektronları harekete geçirir.
- Elektronlar, düÄŸümler tarafından yakalanarak kablolar vasıtasıyla inverter taşınır.
- Ä°nverter, doÄŸru akım elektriÄŸini, alternatif akım elektriÄŸine çevirir.
- Bu elektrik, evlerimizde kullanılan elektriktir. Bu iÅŸlemler sonucunda, elektrikli aletler güç alarak çalışır.
​​​​​​​
GüneÅŸ Enerji Santrali Türleri Nelerdir?
Bu sorunun iki farklı cevabı vardır: Fotovoltaikler ve ısıl güneÅŸ sistemleri. Fotovoltaikler, daha önce de bahsettiÄŸimiz üzere, güneÅŸten gelen fotonu elektriÄŸe çevirir. Termal sistem yani ısıl güneÅŸ sistemi ise, su ısıtmak için kullanılan bir GES türüdür. Bu türde ise, özel aynalar sayesinde güneÅŸ ışınları bir noktaya iletilir ve bu noktada bulunan sıvı ısıtılır. Isınan sıvı, termik sistemlerin çalışma mantığında olduÄŸu gibi buhar basıncı oluÅŸturur ve bu sayede kinetik enerji üretilir. Tıpkı termik santrallerde olduÄŸu gibi!
​​​​​​​GüneÅŸ Paneli ÇeÅŸitleri Nedir?
GüneÅŸ panelleri, hücre tipine göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar: polikristal ve monokristal güneÅŸ panelleridir. Gelin bu türlere de göz atalım:
- Polikristal güneÅŸ paneli: Polikristal güneÅŸ paneli, silikonun ham haldeyken eritilip kare haline getirilmesi sayesinde üretilmektedir. Üretim maliyeti nispeten daha düÅŸüktür. Bu nedenle evlerde ve arazilerde kullanılabilir. Buna karşın, enerji üretimi monokristal güneÅŸ panellerine göre daha düÅŸüktür.
- Monokristal güneÅŸ paneli: Monokristal güneÅŸ paneli, yüksek dereceli silikondan imal edilir. Bu nedenle üretim maliyeti daha yüksektir. Ancak enerji üretimi konusunda daha verimlidir. Bundan dolayı; uzay istasyonlarında, uydularda ve askeri teknolojilerde kullanılmaktadır. Monokristal güneÅŸ panellerinin yüksek verimli olması, günümüzde bu panellerin daha yaygın tercih edilmesini saÄŸlamaktadır. Son yıllarda çatı tipi geslerde ve solar sulama sistemlerinde monokristal güneÅŸ paneli tercih edilmeye baÅŸlanmıştır.
Bu rehberimizde, güneÅŸ paneli nasıl çalışır? Sorusuna ve benzer sorulara cevaplar aradık. EÄŸer GES kurulumu ile ilgili ya da güneÅŸ paneli çalışma prensibi ile ilgili aklınıza bir soru takıldıysa, çekinmeden bize yazabilirsiniz. Sorularınızı cevaplamak dinlemek isteriz!