4.01.2022
Güneş Enerjisi Paneli Nedir?
GüneÅŸ enerjisi paneli, 2022 yılının en çok konuÅŸulan konuları arasında yer almaktadır. Solar enerji sistemleri olarak da bilinen paneller, güneÅŸ enerjisini soÄŸurmaya yarayan hücreleri barındırmaktadır. GüneÅŸ enerjisi paneli, güneÅŸten gelen ışın fotonlarını her dakika elektrik enerjisine çevirmektedir.
Günümüzde yeryüzüne ulaÅŸan güneÅŸ ışığının enerji miktarı, dünya çapında kullanılan enerji miktarının 10 bin katına eÅŸittir. Bu nedenle insanlığın tüm enerji ihtiyacını karşılayabilmek için güneÅŸ fotonlarının sadece 0.01 kadarını kullanması yeterlidir.
Ayrıca güneÅŸ panelleri, üzerlerine düÅŸen güneÅŸ ışığından hareketlenmekte olan elektronları da barındırmaktadır. Harekete geçen elektronlar, evinizde kullanmanız gereken elektrik enerjisini ortaya çıkarmaktadırlar. Bunun yanı sıra güneÅŸ panellerinin verimi, imalatında kullanımlan malzemelerin saflık deÄŸeri ile ölçülmektedir.
GüneÅŸ Enerjisi Paneli Nasıl Çalışır?
GüneÅŸ enerjisi paneli, temel olarak silikon hücreleri, metal bir koruyucu, muhafaza ünitesi ve panel üzerinde elektrik akımı yaratabilecek doÄŸrusal akım ve alternatif kablolardan oluÅŸmaktadır. Silikon maddesi, güneÅŸ enerjisini tam olarak emmektedir. Ayrıca silikon, güneÅŸ fotonlarının elektrik akımına dönüÅŸmesine izin veren mükemmel bir iletkendir.
GüneÅŸ fotonları, güneÅŸ enerjisi paneli içerisinde yer alan hücrelere çarptığında elektronlar hareketlenmeye baÅŸlamaktadırlar. Serbest kalan elektronlar, bir elektrik akımı baÅŸlatmaktadırlar. Bu durum, ‘’fotovoltaik etki’’ olarak da lanse edilmektedir. Ayrıca bu kavram, güneÅŸ enerji panellerinin iÅŸlevselliÄŸini açıklamak için de kullanılmaktadır.
GüneÅŸ aslında doÄŸal bir nükleer reaktör görevi gömektedir. Bu reaktörden her 8.5 dakikada bir olmak üzere yaklaşık 150 milyon km boyunca küçük foton maddeleri seyahat etmektedirler. Bu seyahatın bir saatlik zaman diliminde pratik olarak dünyaya bir yıl boyunca yetebilecek enerji açığa çıkmaktadır. Bu nedenle karbon salımını azaltarak güneÅŸ panellerine geçmemiz, hem çevre hem de ekonomi açısından oldukça önem taşımaktadır.
GüneÅŸ Panelleri Ne Ä°ÅŸe Yaramaktadır?
GüneÅŸ enerjisi paneli adı verilen sistemler, güneÅŸten gelen foton maddelerini elektrik enerjisine çevirerek ev ve iÅŸ yerlerinde kullanılan aletlerin doÄŸru çalışabilmelerine yardımcı olmaktadır. GüneÅŸ panellerinde yer alan hücreler, güneÅŸ ışığını emerek gereken enerjinin ortaya çıkmasına yardımcı olurlar.
GüneÅŸ panelleri, kullanım amacına göre seri veya paralel olarak birbirlerine baÄŸlanarak evlerin veya iÅŸ yerlerinin ihtiyacı olan elektriÄŸi üretebilmektedirler. Ayrıca güneÅŸ panellerinin en temiz ve çevre dostu üretimi gerçekleÅŸtirdikleri de bilinmektedir. DoÄŸa açısından oldukça yararlı olan güneÅŸ enerjisi panelleri, bütçe konusunda da ailelerin en önemli yardımcılarından biridir.
GüneÅŸ Paneli ÇeÅŸitleri Nelerdir?
Temelde aynı iÅŸlevi saÄŸlamakta olan güneÅŸ panelleri, kendi içlerinde de hücre tiplerine göre sınıflandırılmaktadırlar. Bu paneller, kullanım alanları ve bünyelerinde yer alan maddelere göre ayrılabilmektedirler. Ä°ÅŸte dünya genelinde kullanılmakta olan güneÅŸ panel çeÅŸitleri;
- Polikristal GüneÅŸ Panelleri
Polikristal olarak adlandırılan güneÅŸ panelleri, diÄŸer güneÅŸ panelleri gibi yoÄŸun iÅŸlemler gerçekleÅŸtirmediÄŸi için daha uygun fiyatlarla sunulmaktadır. Ayrıca polikristal günel panellerinde silikon maddesi ham halde eritilir ve hücre haline getirilir. Bu nedenle bu güneÅŸ paneli sisteminin maliyeti de monokristal güneÅŸ paneline göre çok daha uygun olmaktadır. Bunun diÄŸer bir yansıması da polikristal güneÅŸ panellerinin çok daha yoÄŸun bir üretim ağına sahip olmasıdır. Fakat monokristal panellerle kıyaslandığında verimlilik anlamında geri planda kaldığı da söylenebilmektedir. Bir polikristal günel panelinin saÄŸladığı verim, genellikle 13-16 oranında kalmaktadır.
- Monokristal GüneÅŸ Panelleri
Monokristal güneÅŸ enerjisi paneli, saf silikon maddeden yapılmaktadır. Bu nedenle ilgili panel sistemleri çok daha verimli üretebilmektedirler. Bu performans, genel olarak 15-20 oranlarına kadar çıkabilmektedir. Hatta monokristal güneÅŸ panelleri, yoÄŸun verimlilikleri nedeniyle uzay istasyonlarında, uydu panellerinde ve ileri teknoloji aletlerde kullanılabilmektedir. Monokristal güneÅŸ paneli için söylenebilecek tek dezavantaj, çok daha maliyetli olmasıdır.
GüneÅŸ Enerjisi Nerelerde Tercih Edilmektedir?
GüneÅŸ enerjisi, dünya çapında sıklıkla tercih edilen bir enerji türüdür. Bu nedenle güneÅŸ panellerini her sektörde görebilmekte çok yaygındır. Teknolojinin geliÅŸmesi, elektriÄŸe olan ihtiyacı günden günde arttırmaktadır. BaÅŸarılı bir enerji sistemi olan güneÅŸ panelleri, gereken enerjiyi doÄŸru yönlendirmeye ve yenilenebilir enerji kaynağı oluÅŸturmaya yardımcı olmaktadır.
GüneÅŸ enerjisi, eski dönemlerden beri saat veya hesap makinelerinde tercih edilen ve çok yeni olmayan bir elektrik kaynağıdır. Yapılan geliÅŸmeler ile günümüzde güneÅŸ enerjisi uzay teknolojisinde dahi görebilmek mümkündür. Son günlerde yollarda bulunan trafik lambalarının da güneÅŸ enerjisi ile çalışacak olması, dünya çapında solar enerji sisteminin yükseliÅŸe geçtiÄŸinin bir iÅŸareti olarak kabul edilmektedir.