Solar Enerji Marketiniz
2000 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Menü

28.01.2022

Güneş Paneli Nasıl Yapılır? Güneş Panellerinde Hangi Materyaller Tercih Edilir?



Günümüzde herkes, güneÅŸ panellerinin genel iÅŸleyiÅŸini az çok bilmektedir. Her ne kadar yeni bir teknoloji olarak görülse de ülkemizde milyonlarca evde güneÅŸ paneli bulunmaktadır. Peki, güneÅŸ paneli nasıl yapılıyor? GüneÅŸ panellerinin yapımı sırasında hangi malzemeler tercih ediliyor?

GüneÅŸ panellerinin ne iÅŸe yaradığı basit bir kavram olsa da kurulum ve imalat aÅŸamaları hiçte o kadar basit deÄŸildir. Ä°nsanlar, güneÅŸ panelleri nasıl yapılır konusunda çoÄŸu zaman bilgisiz ve arkasındaki teknolojiden habersizdirler. Ülkemizde çoÄŸu insan, güneÅŸ panellerinin ısıyı absorbe eden özel bir malzemeden yapıldığını düÅŸünmektedir.
GüneÅŸin parlamadığı, bulut arkasında kaldığı ve özellikle gece saatleri güneÅŸ panellerinin nasıl çalıştığı bilinmemektedir. Biz de sizler için güneÅŸ paneli nasıl yapılır ve hangi malzemeler tercih edilir konularında derinlemesine bir rehber hazırladık.
 

GüneÅŸ Panellerinin Anatomisi Nedir?

GüneÅŸ panelleri diÄŸer adıyla fotovoltaik paneller, adından da anlaşılacağı üzere güneÅŸ enerjisini elektrik enerjisine çeviren doÄŸal pillerdir. Fotovoltaik paneller, yarı iletken elementlerin üzerine düÅŸen ışık tanelerini yarı iletken diÄŸer maddeler üzerinden geçirerek elektronlara potansiyel enerji kazandıran yapılardır. Birden fazla güneÅŸ panelini birbirlerine baÄŸlayarak daha fazla elektrik ve voltaj deÄŸeri üretilebilmektedir. Bu adımların her biri, baÄŸlı oldukları güneÅŸ panellerinde oluÅŸturulmaktadır.
Bu paneller, evlerde güneÅŸin en fazla alındığı açıyla mümkün olan en yüksek elektrik üretimini gerçekleÅŸtirebilecek ÅŸekilde monte edilmektedir. GüneÅŸ panelleri bir daireye monte edilirken güneÅŸin yönünü izleyebilmek ve otomatik olarak döndürebilmek için özel sistemlerle inÅŸa edilmektedir.
GüneÅŸ panelleri, genel olarak tavanı ve ısıdan kaynaklanan potansiyel tehlikeleri engelleyebilmek için binaların çatılarına kurulmaktadır. Kurulan panel sayısı ne kadar fazla olursa binanın elde ettiÄŸi elektrik enerjisi de o kadar fazla olmaktadır. Bu nedenle ihtiyaçlarınızı belirleyerek binanıza ne kadar panel inÅŸa etmeniz gerektiÄŸini belirlemek çok önemlidir.
 

GüneÅŸ Panelleri Hangi Malzemeden Yapılmaktadır?

GüneÅŸ panelleri, genellikle iki malzemeden oluÅŸmaktadır. Biri silikon bir diÄŸeri ise gümüÅŸ olarak bilinmektedir. Her güneÅŸ paneli, aslında birçok güneÅŸ hücresi adı verilen yapıdan oluÅŸmaktadır. Panellerde yer alan hücreler ise silikon maddesinden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Silikon maddesi dünyada çok fazla bulunduÄŸu güneÅŸ panellerinin çok çevreci yapılar olduÄŸu da bilinmektedir.
GüneÅŸ panelleri nasıl yapılır sorusunun yanı sıra elektrik enerjisini nasıl ürettiÄŸi de sıklıkla merak edilmektedir. GüneÅŸ panelleri içerisindeki silikon maddeleri, güneÅŸ ışığını emerek bu enerjiyi kinetik enerjiye çevirmektedir . GüneÅŸ panelleri diÄŸer adıyla fotovoltaik paneller, pek çok solar silikon hücre maddesinden oluÅŸmaktadır.
Her bir hücre, klasik pillerde olduÄŸu gibi pozitif ve negatif kutuplardan oluÅŸmaktadır. GüneÅŸten gelen fotonlar, hücreler tarafından emildikçe elektronlar özgür kalarak hareket etmeye baÅŸlamaktadır. Bu hareketlenme, panellerde elektrik enerjisinin oluÅŸmasına neden olmaktadır.
Ayrıca güneÅŸ panellerinde en çok tercih edilen madde gümüÅŸtür. GümüÅŸ sayesinde hücrelere çarpan güneÅŸ ışınlarından elde edilen elektrik enerjisi neredeyse tamamıyla kullanılabilmektedir. Böylece ısı ve ışık enerjisi çok az atık madde ile elektrik enerjisine çevrilebilmektedir.
 

GüneÅŸ Panelleri Aslında Göründüklerinden Daha Karmaşık Yapılardır

GüneÅŸ panelleri, tanım açısından her ne kadar basit yapılar olarak görülseler de gerçekten çok karmaşık kurulum ve imalat özelliklerine sahiptirler. Aslında bilim adamları ve çevrebilimciler, güneÅŸ ışığından en iyi derecede faydalanabilmek için panellerin doÄŸru parametreler üzerinden imal edilebilmesi için yoÄŸun bir çaba sarfediyorlar.
 Bu durum, güneÅŸ panellerinin fiyatlarını geliÅŸen teknoloji nedeniyle düÅŸüyor olsa da aslında hala çok pahalıdır. Fakat her ay enerji faturanıza yansıyan elektrik tüketiminden çok daha az maliyetli oldukları da kesindir. Özellikle ülkemizde yükselen enerji kullanım bedelli nedeniyle milyonlarca insan, güneÅŸ tabanlı enerji üretim sistemlerine geçmeye baÅŸlamışlardır. GüneÅŸ panellerini kullanan her aile, saÄŸladıkları verim ve kaliteli sistemlerden memnundurlar.
GüneÅŸ panelleri, birçok karmaşık madde ve elektrik sisteminin bir araya gelmesiyle oluÅŸmaktadır. Bu durum, imalat sırasında baÅŸlanan hücre inÅŸasından elektrik enerjisinin depolandığı pillere kadar uzanmaktadır. Bu nedenle solar enerji sistemlerinde her sene yoÄŸun çalışma sergilenmekte ve güneÅŸ enerji panelleri sürekli geliÅŸtirilmeye çalışılmaktadır.
Bu karmaşık yapılar, düzenli bakım ve çalışma gerektirmektedir. Paneller takıldıktan sonra iÅŸin uzmanları tarafından sürekli kontrol edilmesi ÅŸarttır. GüneÅŸ panelleri karmaşık yapılar oldukları için bakımlarının aksatılmaması da ÅŸarttır.