28.03.2022
Solar Elektrik Paneli
Solar elektrik paneli, son yılların en gözde ürünlerinden biri olarak gösterilmektedir. Çünkü yeryüzüne düÅŸen enerji miktarı ÅŸu an dünya üzerinde kullandığımız enerji miktarından devasa oranda fazladır. Bu nedenle insanoÄŸlu, gerekli elektrik enerjisi için yapay kaynakların yerine doÄŸal kaynakları tercih etmeye baÅŸlamışlardır. Åžu an için dünyaya gelen enerji miktarının 0.01 oranı verimli ÅŸekilde kullanılabilmektedir.
Son yıllarda yapılan çalışmalar, güneÅŸ enerjisinin tümünün elektrik enerjisine çevrilmesini saÄŸlamaya yöneliktir. Bunun için kurulan solar elektrik paneli yapıları, güneÅŸ ışıklarını elektrik enerjisine çevirmeye devam etmektedirler. Ayrıca güneÅŸ panellerinin üzerinde güneÅŸ ışığını emmeye yarayan solar hücreler bulunmaktadır. Bu durum, solar hücreler ne kadar verimli olursa panellerin elektrik enerjisi saÄŸlamalarının da o kadar yüksek olmasını saÄŸlamaktadır.
Solar Elektrik Paneli Kurulumu Nasıl Yapılmaktadır?
Solar elektrik paneli kurumları, genellikle iki ÅŸekilde uygulanabilmektedir. Büyük güneÅŸ enerjisi santralleri için kurulum iÅŸlemleri arazi genelinde gerçekleÅŸtirilirken fabrikalar, çiftlikler veya evlerde kullanılan panel tipleri genellikle çatılara kurulmaktadır.
Yere monte edilerek kurulan güneÅŸ panelleri, genellikle arazinin 50 cm yukarısında yer almaktadırlar. Bu sayede aşırı tozlanma ve verim kaybı gibi problemlerin de kolayca önüne geçilebilmektedir. Ayrıca arazi kurulumlarında zemin yapısı ve taÅŸ tipi çok önemlidir. YumuÅŸ zemin için ayarlanan solar elektrik panellerinde çakma yöntemi kullanılırken taÅŸlık bölgelerde beton yöntemi tercih edilmektedir.
Çatıya monte edilen solar elektrik paneli sistemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, çatının eÄŸim açısıdır. EÄŸer inÅŸası gerçekleÅŸtirilecek çatı düze bir yapıda ise güneÅŸ panellerine eÄŸim kazandırabilmek için hafif konstriksiyonda eÄŸim iÅŸlemi uygulanmalıdır. EÄŸer çatı zaten eÄŸimliyse hiçbir iÅŸlem uygulamaya gerek kalmamaktadır.
GüneÅŸ panelleri kurulurken dikkat edilmesi gereken son nokta iste sistemlerin ön yüzünün güney cephesine bakıyor olması ve önünde gölge oluÅŸumuna müsaade edecek hiçbir yapının bulunmamasıdır.
Solar Elektrik Paneli ÇeÅŸitleri Nelerdir?
Günümüzde tercih edilen solar enerji panelleri, iki farklı hücre tipiyle sınıflandırılabilmektedir. Bunlardan ilki, polikristal solar hücre yapılı güneÅŸ panelleri ve diÄŸeri ise monokristal solar hücre yapılı sistemlerdir. Günümüzde en çok polikristal solar enerji sistemleri tercih edilmektedir.
Polikristal Solar Panel Nedir ve Nasıl Üretilir?
Polikristal solar enerji panelleri, üretim sırasında daha az maliyet saÄŸladıkları için piyasada ucuza satılan solar elektrik paneli sistemleri olarak bilinmektedirler. Polikristal solar enerji sistemleri üretilirken silikon maddesi ham haldeyken eritilir ve kare hücreler haline getirilir. Bu nedenle polikristal güneÅŸ panellerinin üretimi monokristal güneÅŸ panellerine göre çok daha uygun olmaktadır. Polikristal solar enerji sistemleri, daha uygun fiyatlı oldukları için piyasada da yaygın olarak bulunabilmektedirler. Fakat polikristal solar enerji sistemlerinin monokristal güneÅŸ panellerine oranla daha az verimli olduklarını da belirtmekte fayda var.
Monokristal GüneÅŸ Paneli Nedir ve Nasıl Üretilmektedir?
Monokristal güneÅŸ panelleri, polikristal solar enerji sistemlerinin yanı sıra yüksek dereceli silikon maddelerinden oluÅŸturulmaktadır. Bu nedenle polikristal sistemlerden çok daha verimli oldukları söylenebilmektedir. Yapılan araÅŸtırmalar, monokristal güneÅŸ enerji sistemlerinin verimlilik açısından 15 – 20 oranlarında çalıştıklarını gözler önüne sermektedir. Bu nedenle monokristal solar elektrik paneli sistemleri, genel olarak uzay istasyonlarında ve ileri teknoloji ürünlerde tercih edilmektedir. Fakat monokristal güneÅŸ panellerinin çok pahalı olduklarını da eklemekte fayda var.
Bir Solar Elektrik Paneli Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Solar elektrik paneli sistemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri güneÅŸ paneli seçimidir. Solar elektrik panelleri, kalite konusunda garanti ÅŸartlarına, veririmlilik oranlarından kullanım alanlarına kadar birçok noktada deÄŸiÅŸiklik gösterebilmektedir. Ucuz bir solar güneÅŸ elektrik paneli satın almak istiyorsanız birçok konudan feragat etmeniz gerekecektir. ÖrneÄŸin ucuz solar güneÅŸ elektrik paneli satan kiÅŸiler, genellikle garanti süresi için net bir tarih veremezler ve satış sonrasında sizi yalnız bırakabilirler. Fakat iyi ve kaliteli bir güneÅŸ paneli satın alırsanız 25 yıllık bir garanti ve hoÅŸnut olacağınız bir satış sonrası destek alabilirsiniz.
Ayrıca solar elektrik panellerinde fiyatı etkileyen en önemli maddelerden biri de watt cinsinden yararlanılmakta olan güçtür. ÖrneÄŸin satın alacağınız 150 wattlık bir güneÅŸ paneli ile 250 wattlık bir güneÅŸ paneli, fiyat açısından birbirlerinden farklılık göstereceklerdir. Bu durum da 100 wattlık bir solar elektrik paneli, verim açısından düÅŸük performans gösteriyor olsa da maliyet açısından çok daha uygun olacaktır. Fakat güneÅŸ paneli alırken her daim en büyük hücre cinsine sahip solar elektrik panellerine yönelmeniz gerektiÄŸini de belirtmekte fayda var.