Solar Enerji Marketiniz
1500 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Menü

28.06.2022

Yenilenebilir Enerji Kaynakları



 

 Günümüzde yenilenemeyen kaynaklar yani fosil yakıtlar deÄŸerini kaybetmeye baÅŸladı. Fosil yakıtlar yerine alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynakları fosil yakıtların yerini almaya baÅŸladı. Otomobil firmaları araçlarında yeni yakıt türleri denemeye baÅŸladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en popüler ve bilinir olanları; güneÅŸ enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, hidroelektrik enerji, biyoenerji, dalga enerjisi diye devam etmektedir.
Bu yenilenebilir enerji kaynakları doÄŸadan elde edilir ve sürekli devam edebilir yani bitmez. Bu enerjiler bitebilen yenilenemeyen enerjiler gibi bitmez. Yenilenemeyen enerjiler bir süre sonra bitip bir daha bulunamayabilir. Bu enerjilere doÄŸalgaz, petrol, kömür, linyit örnek olarak verilebilir.
 

GüneÅŸ Enerjisi

 Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında güneÅŸ enerjisi gelir. GüneÅŸ enerjisi ülkemizde sıklıkla görülen enerji türlerindendir. Ülkemizin büyük bölümünün yılın çoÄŸu vaktinde güneÅŸ alması bu enerji türünün kullanılmasını kolaylaÅŸtırmaktadır. Yaylalarda, merkeze uzak elektriÄŸin gitmediÄŸi köylerde, doÄŸalgazın gitmediÄŸi ÅŸehirlerde ve devlet politikası olarak elektrik üretmede sıklıkla kullanılır.
Hem elektrik üretmede hem de doÄŸalgazın gitmediÄŸi yerlerde güneÅŸ ısı sistemleri ile su ısıtmada kullanılıyor. Hala ülkemizde elektrik gitmeyen köyler ve kışın ulaşımın olmadığı karla kaplanan ancak yazın gidilebilen yaylalarda elektrik enerjisi yoktur. Köylü halkı ve yazın yaylaya çıkan insanlar enerji ihtiyaçlarını güneÅŸ enerji sistemleri ile büyük ölçüde halledebilmektedirler. Ülkemiz elektrik enerjisinin kömür ve doÄŸalgaz ağırlıklı bir ÅŸekilde üretildiÄŸi ülkelerdendir. Bu fosil yakıtlara alternatif olarak güneÅŸ enerjisi devletimiz enerji politikalarından birisidir.
 

Rüzgar Enerjisi

 Rüzgar enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelir. Rüzgar enerjisi aktif olarak ülkemizde kullanılmaktadır. Ülkemizin bazı bölgeleri yıl boyu rüzgar aldığı için bu teknoloji kullanılmaktadır. Belli bir rüzgar hızı gerektiÄŸi için bu enerji türünde rüzgar türbini koyulacak yerin özenle seçilmesi gerekir. ülkemizde Ege sahilleri ve Ä°ç Anadolu’da sıklıkla görülmektedir.
Rüzgar enerji türbinlerinin kurulum maliyetleri yüksektir. O yüzden güneÅŸ enerjisine göre daha az tercih edilmektedir. Åžehirlerin dışında kurulum yapılır çünkü biraz gürültülü çalışmaktadır. Kısaca rüzgar enerjisi fosil yakıtlardan sonra alternatif olarak daha çok hayatımıza girmeye baÅŸlayacaktır. Çünkü doÄŸaya hiçbir zararı yoktur.
 

Jeotermal Enerji

 Jeotermal enerji yeraltından çıkan bir enerji kaynağıdır. Fay hatlarından sızan ve yeraltında biriken ısı düzeyi yüksek su ve buhardır. Yeraltından çıkan bu enerjinin kullanım alanları ev ve iÅŸyerlerinde ısıtma sistemleri için kullanılmaktadır. Tarım sektöründe sera yapımında kullanılmaktadır. Seralarda kışın don tehlikesine karşı ısıtma için kullanılmaktadır.
Daha önce meyve sebze yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılamayan yerlerde bu ısıtma sayesinde meyve sebze üretimi yapılmaya baÅŸlanmıştır. Jeotermal enerji diÄŸer enerji türlerine göre daha ucuzdur. Direkt olarak yeraltından çıkarılıp kullanılmaktadır. Fosil yakıtlar gibi doÄŸayı kirletmemektedir.
Neredeyse sıfır emisyon ile çıkarım yapılmaktadır. Dolar ile alınıp satılmaz ülkenin doÄŸal rezervidir. Elektrik santrallerinde kullanımı yapılmaktadır. Artık elektrik santrallerinde fosil yakıtlar yerine tercih edilmeye baÅŸlanmıştır. Jeotermal enerjiler bazı alternatif enerji kaynakları gibi doÄŸal afetlerden etkilenmez. Bu enerji sadece enerji üretiminde deÄŸil saÄŸlık turizminde de sıklıkla kullanılmaktadır. Kaplıca turizmi olarak ülkemizde yapılmaktadır. Jeotermal enerji yenilenebilir enerji kaynaklarında kullanımı fazla olanlardandır.
 

Hidroelektrik Enerji

 Hidroelektrik enerjisi suyun gücünden yararlanılarak baÅŸta elektrik üretimi yapılmak üzere açığa çıkarılan yenilenebilir enerji kaynaklarından bir tanesidir. Suyun hareketli ve akışkan olması sayesinde sürekli akan suyun önüne santrallerin kurulması ile hidroelektrik elde edilir. Bu tesislere hidroelektrik santralleri ismi verilir kısaca HES de diyebiliriz. Bu santrallere suyun önüne baraj yaparak suyun gücünü arttırır ve türbinleri hareket ettirerek elektrik elde eder.
Hidroelektrik enerji diÄŸer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre çok daha önce kullanılmaya baÅŸlanmıştır. Eski su deÄŸirmenleri, bazı tekneler hidroelektrik enerjisinin geçmiÅŸteki hali olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak zamanla iÅŸlevini kömür ve diÄŸer fosil yakıtlara kaybederek uzun bir süre kullanılmamıştır. Hidroelektrik enerjisinin elektrik üretmek dışında bir de tarım sektöründe iÅŸlevi vardır. Hidroelektrik santralleri için yapılan barajlardan tarım sulaması da elde edilmektedir. Böylece hem enerji üretimi hem de tarım üretimi aynı anda yapılabilmektedir.
 

Biyoenerji

 Biyoenerji biyolojik atıkların kimyasal evrim geçirerek ürettiÄŸi bir enerji türüdür. Biyoenerji biyokütleden elde edilir. Biyokütle organik atıklar, odun parçaları, saman sapları, yemek artıkları gibi biyolojik maddelerdir. Bu maddeler kimyasal evrim geçirerek yenilenebilir enerji olarak kullanılmaktadır.
 

Dalga enerjisi

 Denizlerdeki ve okyanuslardaki dalga gelgitlerinden yararlanılarak elde edilen bir yenilenebilir enerji türüdür. Ancak pek yaygın deÄŸildir çünkü dalga türbinleri kurulan yerlerde çok ve güçlü dalgalar olmalıdır. Güçlü dalgalar ise bir süre sonra dalga türbinlerini kırabileceÄŸinden pek tercih edilmemektedir. Ancak teknolojinin her gün geliÅŸtiÄŸi dünyamızda dalga enerjisi de yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
 
 Fosil yakıtların kullanımının çevreye ve doÄŸaya zarar vermesi ve kullanımın azalmaya baÅŸladığı günlerde yenilenebilir enerji boÅŸalan yerleri doldurmaya devam etmektedir. Fosil yakıtların bir gün bitebileceÄŸi de düÅŸünülürse yenilenebilir enerji kaynakları bizim için çok önemli bir konuma gelebilir