Solar Enerji Marketiniz
2000 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Menü

5.07.2022

Güneş Paneli Kurulum Şeması



 

Ülkemizde uzun yıllardır arsa, arazi ve büyük ÅŸirketler güneÅŸ ışınlarından faydalanarak elektrik kullanımı saÄŸlamaktadır. GüneÅŸ enerjisinden saÄŸlanan elektrik üretimi ve ısıtma çözümleri güneÅŸ panelleri vasıtası ile saÄŸlanır. GüneÅŸ paneli kurulum ÅŸeması hakkında bazı detayları sizlerle paylaÅŸalım.
GüneÅŸ paneli kurulum ÅŸeması sırasıyla panellerin kurulumu, sonra kablo yerleÅŸtirme ve baÄŸlantı iÅŸlemleri yapılmaktadır. GüneÅŸ paneli sistemini kurabilmek için kullanılacak malzemelerin eksiz ve istenilen güce sahip olması gerekir.

GüneÅŸ Paneli Kurulum Malzemeleri Nelerdir?

Sık duyduÄŸumuz elektrik üretimi için kullanılan güneÅŸ paneli kurulum malzemeleri nelerdir? Sizler için sıralayalım. GüneÅŸ panelini kurabilmek için öncelikle malzemelerin eksik olmadığından emin olmalısınız.

GüneÅŸ Paneli Nasıl Kurulur?

Elektrik kullanılan arsa, arazi ve köy evlerinde oldukça tasarruflu olan güneÅŸ paneli sistemi kullanılmaktadır. Peki, güneÅŸ paneli nasıl kurulur? Konusu hakkında kısaca detaylandıralım.
GüneÅŸ panelinin kurulumu için kiremit çatınızın güney cephesi yönüne bakan, eÄŸimi %25 altında olmayan yönü seçmelisiniz. Yön belirlemeden sonra yapılması gereken güneÅŸ panelinin kiremit çatı kancasının ayaklarını kiremitlerin altında yer alan çelik veya tahta kısma vidalanması gerekir.
Vidalama yapıldıktan sonra kiremitleri eski düzeninde yerine koyabilirsiniz. Sığma profilleri sabitlenen kiremit çatı kancasının üstte yer alan deliÄŸe somunlu vida ile takılarak sıkılır. Yapılan bu iÅŸlem her güneÅŸ paneline bir metre aralık bırakılarak tekrarlanır. Panellerin bitiminde kenar kelepçeleri ve orta kelepçeleri takılır. Son iÅŸlem olarak da güneÅŸ panelinin kurulumu için montaj iÅŸlemleri tamamlanır.

GüneÅŸ Paneli BaÄŸlantısı

GüneÅŸ paneli için kurulan iskele sisteminden sonra aktif kullanabilmek bazı aÅŸamaları yer alır. Bunlardan birisi güneÅŸ paneli baÄŸlantısı için panel çıkış voltajının belirlenmesidir. Voltajın belirlenmesi, kullanılacak olan bataryanın çıkış voltajı, inverterin an fazla PV giriÅŸ voltaj deÄŸeri farklılık gösterebilir. Yukarıda bahsettiÄŸimiz ana malzemeler arasında yer alan inverterin bünyesinde bulunan kontrol ÅŸarj cihazı düÅŸürülerek panel baÄŸlantı ayarları yapılır. Toplamda panel çıkış voltajının, akım deÄŸerinin ÅŸarj kontrol cihazının deÄŸerini geçmemesi gerekir.
Normalde elektrik akımından da bilinen  + ve – baÄŸlandığında sistem seri baÄŸlantı oluÅŸturur. Yine + ve – aynı kutupların bir araya gelmesiyle de paralele baÄŸlantı meydana gelir. Voltajın yüksek düzeyde kullanabilmek için paralel baÄŸlantı tercih edilir.
 

GüneÅŸ Paneli Akü ve BaÄŸlantısı Nasıl Yapılır?

GüneÅŸ panelinin kullanılması için yapılması gereken diÄŸer bir adım ise akü ve baÄŸlantı iÅŸlemidir. Peki, güneÅŸ paneli akü ve baÄŸlantısı nasıl yapılır? Sizlere kısaca anlatalım. Akülerin güneÅŸ ışınlarının olmadığı soÄŸuk bir yere yerleÅŸtirilmelidir. Aküler arasında belli aralıkla mesafelerin olması ÅŸarttır.
Kullanılacak olan akülerin ıslak ve nemli ortamdan uzak bir yere yerleÅŸtirilmelidir. Aküleri kablo ile baÄŸlantı iÅŸlemi ise kullanılan inverterin çalışma voltajına baÄŸlıdır.

İnverter Kurulumu Nasıl Yapılır?

GüneÅŸ paneli ÅŸema kurulum ve baÄŸlantı aÅŸamalarından sonra inverter kurulumu iÅŸlemi yapılmaktadır. Ä°nverterin görevi doÄŸru akımı alternatif akım olarak çevirerek kullanım hale getirmesidir. Elektronik bir cihaz olan inverter, kapasitesine göre belirli voltaj aralıklarıyla çalışmaktadır.
Ä°nverterin aktif çalışmasını saÄŸlayan voltaj gücüne göre akünün güneÅŸ paneli baÄŸlantı ayarları yapılmaktadır. Ayrıca aküleri ÅŸarj edebilmek için güneÅŸ paneli kablo baÄŸlantılarının ayarlaması yapılır. Piyasada olan inverter off-grid 1000VA ila 5000VA arasında deÄŸiÅŸmektedir. Ä°nverterin baÅŸka bir iÅŸlevi ise birbirleriyle paralel baÄŸlanarak güç artışı yapabilir.

DoÄŸru Kablo Seçimi Nasıl Olmalı?

Yukarıda sizlere bahsettiÄŸimiz güneÅŸ paneli kurulumunun gerçekleÅŸtirilmesi ve birbirine yapılan baÄŸlantı geçiÅŸlerini yapılmasını saÄŸlayan asıl malzeme kablodur.  BaÄŸlantıların istenilen gücü iletmesi ve sorunsuz geçiÅŸler için doÄŸru kabloyu tercih etmelisiniz. Bu sistemin doÄŸru iÅŸlev yapabilmesi için kablo tasarımının önemi oldukça büyüktür.
GüneÅŸ paneli için baÄŸlantı yapılacak olan kablo panel ve aküler arasındaki güç akışını saÄŸlamaktadır. Kabloların farklı olarak belli bir mesafede akım taşımaktadır. GüneÅŸ paneli kurulumunun ÅŸeması için genellikle solar kablo kullanılmaktadır. Solar kablonun özelliÄŸi izole olması, zararlı güneÅŸ ışınlarından ve oksitlenmelere karşı dayanıklı olması baÄŸlantı için kullanma sebepleridir. Solar kablo genellikle 6 milimetrekareye sahiptir. Bu durumda 57 A’lık akımın taşıma kapasitesine sahip olduÄŸunu ispatlar.