7.07.2022
İnverter Çeşitleri Nelerdir?
Ä°nverter bir tür dönüÅŸtürme sistemidir. Enerji tasarrufunu saÄŸlamak amacı ile birçok çeÅŸitli cihaz kullanılmaktadır. Bu bakımdan enerji tasarrufunu saÄŸlamak amacıyla devrelerdeki frekans ayarını düzenleyen cihazlara da inverter adı verilmektedir. Alternatif akımı doÄŸru akıma, doÄŸru akımı da alternatif akıma çeviren ve 3 fazlı çalışma sistemine sahip olan, gerilim ve frekansları düzgün bir biçimde ayarlayan tüm cihazlar inverterdır.
Ä°nverter nedir sorusunun yanında inverter çeÅŸitleri nelerdir sorusu da merak edilmektedir. Ä°nverterler 2 gruba ayrılmaktadır. Ä°lki, ÅŸebekenin bulunmadığı lokasyonlarda kullanılmakta olan off-grid inverterlerdir. Bu inverterler daha çok depolamalı sistemlerde kullanılmaktadır. Panellerden üretilen elektrik doÄŸrudan ac elektriÄŸe dönüÅŸtürülüp bir yükü besleyebilmektedir.
Ya da akülerde depolanan dc enerji inverterler vasıtası ile ac’ye dönüÅŸtürülerek yükü besleyebilmektedirler. Bu tarz uygulamalar ise; daha çok ÅŸebeke hattının getirilmesinin çok masraflı olduÄŸu çiftlik evleri, yayla evleri ve gsm baz istasyonları gibi yerlerde kullanılmaktadır.
Ä°kincisi ise; ÅŸebekeye baÄŸlı olan sistemler için kullanılan on-grid inverterlerdir. Yani güneÅŸ panellerinde üretilen dc elektriÄŸi doÄŸru ÅŸekilde ac elektriÄŸe dönüÅŸtürerek elektrik ÅŸebekesine basan inverterlerdir. Åžebeke baÄŸlantılı inverterlerse; merkezi, dizi (string) ve mikro inverterler olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Merkezi, Dizi ve Mikro Ä°nverterler Nelerdir?
Åžebeke baÄŸlantılı inverterler 3 gruba ayrılmaktadır. Bu inverterlerin özellikleri ise ÅŸu ÅŸekildedir;
- Merkezi inverterler: büyük güçlerde olan santrallerde kullanılmaktadır. Genel olarak tek bir inverterin gücü yüzlerce kW mertebelerinden baÅŸlayıp MW mertebelerine kadar çıkabilmektedir.
- Dizi inverterler: gerek saha gerekse çatı uygulamalarında tercih edilen inverterlerdir. Farklı çatı tiplerinde, farklı ÅŸekil dizi inverterler kullanılmaktadır. Dizi inverterlerdeki amaç; tek bir santrali parçalara ayırıp her bir parçanın birbirinden bağımsız biçimde enerji üretebilmesini saÄŸlamaktır.
- Mikro inverterler: her biri bir panel arkasına monte edilmekte olan inverterlerdir. Özellikle parçalı gölgelenmelerin çok yoÄŸun olduÄŸu çatı sistemlerinde tercih edilmesinin yanında günümüzde saha uygulamalarında nadiren de olsa kullanılmaktadır.
Ä°nverterler Ne Ä°ÅŸe Yarar?
Åžebeke yöneticileri üretilmiÅŸ olan enerji kalitesinin ÅŸebeke özellikleri ile aynı ÅŸekilde olmasını isterler. Bu sebeple inverterler ÅŸebekeye basılacak olan elektriÄŸin kalitesini, gerilimini, frekansını ve AC-DC akım türünü ayarlamaktadır. Bu unsurlar ÅŸebeke kalitesini etkileyici en önemli hhususların başında gelmektedir.
Ä°nverter Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ä°nverter seçimi konusunda birden fazla önemli kriterler mevcuttur. Ä°nverter seçerken dikkat edilmesi gerekenler hususunda en önemlisi inverter firmasının ne kadar kaliteli olduÄŸunun tespit edilmesidir. Ä°nverter firmasının gerek dünyada gerekse Türkiye içerisinde bulunan referanslarının araÅŸtırılması da bir hayli önemlidir. GüvenilirliÄŸi onaylanmayan inverterlerin kullanılması doÄŸal olarak tüm sistemin güvenilirliÄŸini büyük ölçüde azaltmaktadır.
Ä°nverter firmasının ülke veya bölgedeki servis yapılanması inverter seçiminde bir baÅŸka önemli husustur. Herhangi bir hata anında servis ekibinin arızaya müdahale süresi ve eÄŸer varsa arızalı ürünün deÄŸiÅŸiminin gerçekleÅŸme süresi sorgulanması gerekli olan bir baÅŸka konudur. Üretici firmanın ülke içerisinde servis amacı ile tuttuÄŸu stok da ürün seçiminde bir baÅŸka kriterdir.
Bunlarla beraber bazı üreticiler ürünün alındığı ülke ve ofis önemli olmaksızın o ürüne standart garantileri sunar iken; kimi üreticiler ise hangi ülkede ürünün kurulumu yapılmışsa garanti ÅŸartlarının geçerli olabilmesi açısından sadece o ülke ofisinden ürünün alınması m mecbur tutmaktadır. Bu da ekipman seçimini önemli derecede etkileyen bir baÅŸka unsur olarak göze çarpmaktadır.
Türkiye’de fotovoltaik sektörü henüz çok yeni bir sektördür ve çok ciddi bir potansiyele sahiptir. Bu bakımdan gerek tasarımda gerek ise servis tarafında en iyi teknik desteÄŸi sunan firmalar, diÄŸerlerine kıyasla bir adım daha öne çıkmaktadır.
Ä°nverterler Nasıl Çalışır?
Ä°nverterler bir anlamda çeviricidir. Ä°nverter DC (doÄŸru akım) geriliminden AC (alternatif dalgalı akım) gerilimi elde edebilmek için kullanılan bir tür cihazdır. Aynı kesintisiz güç kaynakları UPS gibi cihazlarda olduÄŸu gibi inverter sayesinde elektriÄŸin olmadığı bir yerde 12 ve 24 voltluk aküden 220 volt enerji elde edilebilmektedir.
Kısaca inverterler nasıl çalışır sorusunun cevabına deÄŸinmek gerekirse; inverterler elektrik üretemezler. Kullanmış oldukları tüm enerjiyi akülerden çekerler ve 12 volt doÄŸru akımı 220 v alternatif akıma çevirmektedirler. Bu sebeple aküye yakın mesafeden 12 volt tarafındaki kablo baÄŸlanabilir ve bu baÄŸlanan kablo kalın olabilir. Ancak uzak olacak kısım yani; 220 volt olan kısımda hem uzun olan hem de ince olan kablolar kullanılmaktadır. GiriÅŸ kısmında bulunan elektrik insanı çarpmaz ve güvenilirdir. Çünkü 12-24 aralığında olan volt insana asla zarar vermez. Ama çıkış voltajı 220 v olduÄŸu için insanı çarpabilmektedir.