16.03.2022
Solar Enerji Sistemleri Nedir?
Solar enerji sistemleri nedir sorusu, güneÅŸ panellerinin dünya genelinde popülerliÄŸini arttırdığı son günlerde sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. Solar enerji sistemleri, temel olarak güneÅŸ enerjisini fotonlar sayesinde yakalayan ve belirli bir sistem dahilinde bu enerjinin elektrik enerjisine dönüÅŸtürülmesi saÄŸlayan cihazlardır.
GüneÅŸimiz, nükleer bir reaktör olarak bilinmektedir ve 150 km mesafeden dünyaya 8.5 dakikada ulaÅŸabilen küçük enerji paketlerini taşımaktadır. Bu sayede her bir saatte küresel anlamda 1 sene boyunca yetecek enerjinin tamamı yeryüzüne düÅŸmektedir. Solar enerji sistemleri de bu muazzam enerjinin boÅŸa gitmesini önleyerek fotonların alternatif akım enerjisine dönüÅŸmesine yardımcı olur.
Türkiye Elektrik Kurulu, ülkemizde yer alan güneÅŸ enerji santrallerinin yılda 4.703 MW deÄŸerinde elektrik enerjisi üretebildiÄŸini ortaya çıkarmıştır. Bu rakamlara göre Türkiye solar enerji santrallerinin elektrik üretme kapsamında yer aldığı pay %5 olarak açıklanmaktadır. Fakat bu sayı, teknolojinin ilerlemesi ve solar enerji ekipmanlarının daha kaliteli bir hal almasıyla her geçen gün artmaktadır.
Uluslararası Enerji Ajansı tarafından aktarılan bilgilere göre 2017 yılından itibaren solar enerji, diÄŸer enerji kaynaklarını geride bırakarak küresel anlamda en hızlı geliÅŸen enerji sistemi haline gelmiÅŸtir. Bu durum, önümüzdeki yıllarda elektrik tüketimi için sadece güneÅŸ enerjisinden yararlanılabileceÄŸini de gözler önüne seriyor.
Solar Enerji Sistemleri Nasıl Çalışır?
Solar enerji sistemleri nedir sorusunun yanı sıra bu sistemlerin nasıl çalıştığı da sıklıkla merak edilmektedir. GüneÅŸ panellerinin belirli bir çalışma prensibi bulunmaktadır. Bu stil, fotonların solar hücrelere çarpması ve elektronların harekete geçerek atomlarından ayrılmalarına dayandırılmaktadır. EÄŸer iletken yapılar, güneÅŸ enerji hücrelerinin artı ve eksi bölümlerine entegre edilirse bir doÄŸru akım oluÅŸur ve elektronlar aracılığıyla bir elektrik üretimi saÄŸlanır.
Çok sayıda solar hücre yapısı bir araya geldiÄŸinde güneÅŸ paneli ve çok sayıda güneÅŸ paneli bir araya geldiÄŸinde solar enerji sistemleri oluÅŸmuÅŸ olur. Bir solar enerji sisteminin ne kadar çok güneÅŸ modülü bulunuyorsa sistemin saÄŸladığı elektrik enerjisi de o kadar fazla olacaktır.
Solar Enerji Sistemleri Hangi Malzemeden Yapılmaktadır?
Solar enerji sistemleri nedir sorusu genel olarak malzeme kaynaklı cevaplarla açıklanabilmektedir. Solar enerji, genel olarak güneÅŸ enerji hücrelerinden oluÅŸmaktadır. Solar hücreler de iletken yapılar için sıklıkla kullanılan silisyum maddesinden üretilir. Ayrıca solar enerji hücreleri, akülerde elektrik akımını almayı saÄŸlayan yapılar gibi pozitif ve negatif olmak üzere farklı tabakalar ÅŸeklinde üretilirler.
Solar Enerji Sistemleri Nasıl Elektrik Üretebilmektedir?
Solar enerji sistemleri nedir sorusuna konu olan cihazlar üzerinde yer alan hücreler, elektronların serbest kalmasıyla doÄŸru akım üretmeye baÅŸlarlar. DoÄŸru akımda olan bir elektrik enerjisi, tek yönde hareket edebilme yetisine sahiptir. Bu durum, pile baÄŸlı bir lambanın elektrik akımının eksi ucundan artı ucuna doÄŸru hareket etmesinin ardından ışık vermesiyle açıklanabilmektedir. Daha sonra bu doÄŸru akım, bakır teller aracılığıyla dönüÅŸtürücülere iletilir. DönüÅŸtürücülere iletilen doÄŸru akım ise alternatif akım haline gelir. Akülerde depolanan alternatif akım ise elektronik eÅŸyaların ihtiyaç duydukları enerjiler için yeterli olmaktadır.
Solar Enerji Sistemi ÇeÅŸitleri Nelerdir?
Solar enerji sistemleri nedir sorusuyla iliÅŸkili olan güneÅŸ panelleri, temel olarak iki farklı ÅŸekilde ayrılabilmektedir. Bunlar, monokristal güneÅŸ panelleri ve polikristal güneÅŸ panelleri olarak adlandırılmaktadır. Ä°ki panel çeÅŸidinin özellikleri farklı olduÄŸu gibi verim konusunda da ailelere farklı imkanlar sunmaktadırlar.
Solar enerji sistemleri arasında en verimli üretime sahip olan panel çeÅŸididir. Bu panel türü için küçük alanlarda dahi büyük enerji üretimi saÄŸladığı söylenebilmektedir. Buna raÄŸmen monokristal solar enerji sistemlerinin fiyatı, polikristal enerji sistemlerine nazaran çok daha pahalıdır. Fakat monokristal paneller için hücre verimliliÄŸinin %24 olduÄŸu söylenebilmektedir. Bu nedenle uzay istasyonları veya büyük firmalar tarafından monokristal solar enerji sistemleri tercih edilmektedir.
Polikristal güneÅŸ panelleri, müÅŸteriler tarafından en çok tercih edilen solar enerji sistemi olarak gösterilmektedir. Hem verim hem de birim fiyat konusunda dengeli bir yapıya sahip olan bu panel tipi, birçok güneÅŸ enerji santralinde de yer almaktadır. Üstelik piyasa yer alan solar enerji sistemlerinin yaklaşık %68’den fazlasını polikristal güneÅŸ panelleri oluÅŸturmaktadır. Bunun yanı sıra polikristal güneÅŸ enerji sistemleri, ısı deÄŸiÅŸimlerinden ve hava kirliliÄŸinden de monokristal solar panellere göre daha az etkilenmektedir. Son olarak polikristal güneÅŸ panellerinin kullanımı için %15 oranında bir verimin söz konusu olduÄŸunu belirtmekte fayda var.